Miksi on tärkeää tehdä jumppaliikkeet hallitusti ja rauhallisesti?
Painotan harjoitusohjeissa usein hallitun suoritustavan ja selkeän ohjauksen merkitystä. Omasta kokemuksesta tiedän, miten vaikeaa on saada vilkasliikkeinen koira keskittymään hitaaseen tekemiseen. Rakastan koirissani sitä sähäkkyyttä ja vauhtia, mutta juuri sen takia minusta tuntuu erityisen tärkeältä, että ne saavat työkaluja mahdollisimman monipuoliseen kehon käyttöön ja raajojen hahmottamiseen.
Hitaus ei toki ole kaikkien harjoitteiden itseisarvo, eikä hallittu tarkoita välttämättä samaa kuin hidas. Siinä vaiheessa, kun koiran lihastasapaino ja tekniikka ovat riittävällä tasolla, on myös jumppaliikkeitä ihan hyvä tehdä erilaisilla suoritusnopeuksilla. Kaiken pohjana ovat kuitenkin aina staattiset asennot ja liikkeiden opettelu hitaalla tempolla.
Nopeus on suhteellista. Esimerkiksi Tuittu, joka luonnostaan liikkuu sata lasissa, tekee lähtökohtaisesti myös kaikki jumppaharjoitteet nopeammalla tahdilla kuin temperamentiltaan rauhallisempi Hatti – ja niin se saakin tehdä. Silti se on oppinut tekemään niitä hallitusti ja keskittyneesti, askel kerrallaan.
Kuten ihmisillä, myös koirilla on kehossaan valtava määrä erilaisia lihaksia, joista osan päätehtävänä on liikuttaa niveliä ja osa taas huolehtii nivelten ja nikamien tukemisesta liikkeiden aikana. Kun koira liikkuu vauhdikkaasti ja korkeassa vireessä, se käyttää eniten isoja pinnallisia suorittajalihaksiaan, jotka samalla vahvistuvat entisestään. Tällöin pienemmät syvät tukilihakset voivat kuitenkin myöhästyä matkasta ja jäädä uinumaan, vaikka niillä olisi varsin tärkeä rooli turvallisen ja tehokkaan suorituksen kannalta.
Jumppaharjoitusten avulla koiraa voidaan opettaa ottamaan näitä tukilihaksia käyttöön ennen vauhdin lisäämistä, jotta ne olisivat vahvoina oikeaan aikaan hereillä myös tositilanteissa. Sopivan rauhallinen mielentila harjoituksen aikana parantaa koiran oppimiskykyä ja alentaa stressitasoja, mikä puolestaan edistää palautumista.
Hosumalla tulee harvoin hyvää!
Aihetunnisteet: : linjaukset, mielentila, nopeus, tekniikka, treenivinkit