Jumppaharjoitteet tehdään aina pitävällä alustalla, jotta välineet tai koiran tassut eivät liukuisi missään vaiheessa harjoitusta. Välineiden tulee olla riittävän tukevia suhteessa koiran painoon ja temperamenttiin nähden, jotta ne eivät pääse kippaamaan tai luiskahtamaan koiran alta. Kursseillani käytetään vain tasaisia vakaita alustoja (ei ilmatäytteisiä tai keikkuvia välineitä), jotta koira pystyisi keskittymään tasapainoisiin asentoihin ja liikeratoihin ja oppisi käyttämään oikeita lihaksia tarkoituksenmukaisella tavalla.
Pienellä budjetilla ja vaatimattomilla askartelutaidoilla saa tehtyä juuri omalle koiralle mitoitettuja, turvallisia ja pieneen tilaan mahtuvia jumppa-alustoja, joita voi hyödyntää uskomattoman monipuolisesti yhdessä ja erikseen! Vanhoja hyllylevyjä, vanerin kappaleita tai leikkuulautoja voi löytyä ilmaiseksi vaikkapa varaston perukoilta. Yhdestä muutaman euron joogamatosta riittää liukuesteitä useaan alustaan.
Useimmat terveet koirat ovat motivoituneita työskentelemään ruoan eteen. Palkkion laatua voi mukauttaa koiran mukaan: esim. ahneelle tyypille arkisempaa ruokaa, nirsolle innostavampaa erikoisherkkua, verkkaiselle syöjälle pehmeitä makupaloja, herkästi lihovalle mahdollisimman pieniä suupaloja, jotka korvaavat osan päivän ruoka-annoksesta.
Ruokapalkka voi olla myös vaikkapa makutahnaa, jota koira saa nuolla tuubista, sormista tai lusikasta. Nuoltava palkkio on hyvä vaihtoehto pennulle tai kun rakennetaan kestoa asennoissa pysymiseen.
Lelulla palkkaaminen ei yleensä toimi jumppaharjoitteissa yhtä hyvin, sillä se tahtoo kiihdyttää koiraa, eikä lelulla pysty vahvistamaan yksittäisiä toistoja riittävän tarkasti ja tiuhaan. Vetoleikkiä voidaan kuitenkin mainiosti hyödyntää lämmittelynä, jumppasarjojen välisenä pään nollauksena ja loppupalkkana, jos koira siitä nauttii.
Harjoituksen päätteeksi kannattaakin vielä satsata johonkin koiralle mieleiseen loppupalkkioon, kuten yhdessä leikkimiseen, hellittelyhetkeen tai namien etsintään lattialta tai nuuhkumatosta.
Onko teillä jo käytössä palkkamerkki? Eli tietty sana tai ääni (esim. naksautus), josta koira tietää, että AINA seuraa tietynlainen palkkio? Koiralle voidaan opettaa niin monta erilaista palkkamerkkiä kuin on palkkaustapojakin. Jumppaharjoitusten kannalta erityisen hyödyllinen ja kätevä on namia tarkoittava palkkasana. Meillä se on "JES".
Kehuminen muilla sanoilla (esim. "hyvä, hienosti menee") merkitsee koirilleni, että jatka samaan tapaan, niin palkkaa on tulossa jossakin vaiheessa. ”Jes”-palkkasanan sanon sillä hetkellä, kun haluan merkata juuri oikeanlaisen toiminnan ja vahvistaa sitä palkkaamalla.
Palkkamerkkiä kannattaa ensin treenata erikseen vahvaksi niin, että sitä toistetaan ja heti perään annetaan nami. Vähitellen lisätään mukaan joku tuttu temppu (esim. istu), sitten palkkamerkki, nami ja vapautus.
En juurikaan käytä jumppaliikkeissä sanallisia vihjeitä, sillä useimmissa harjoituksissa alustojen asettelu toimii jo sellaisenaan koiralle vahvana vihjeenä, ja muut olennaiset asiat voidaan viestiä koiralle ohjauseleiden ja palkan suunnan avulla. Esimerkiksi jos haluan koiran tekevän seisoma-asennosta kumarruksen, vien palkan alaviistoon kyynärvarsien väliin, mutta jos tarkoituksena onkin mennä seisomasta maahan, suuntaan ohjausliikkeen vaakatasossa suoraan kohti koiran kuonoa, jotta maahanmeno ei tapahtuisi kumarruksen kautta (kyynärpäät edellä).
Ohjaajan asennolla ja palkan sijainnilla on suuri merkitys myös koiran ryhdin kannalta, sillä se ohjaa pään ja niskan linjaa toivottuun suuntaan ja vaikuttaa sitä kautta koko kehon linjauksiin, painon jakautumiseen ja syvien lihasten aktivoitumiseen.
Monesti hiukan vajaa tai ylimitoitettu ohjausliike ja väärä palkkauskohta ajavat koiran korjailemaan asentoaan säilyttääkseen tasapainonsa. Ohjaustaidotkin vaativat siis jatkuvaa treeniä, ja hienosäätöä!