Loma - ihmisten ilo, koirien kaaos?

Miksi perheen nelijalkaiset eivät välttämättä nauti lomasta?

Lomakausi lähestyy. Somessa varoitellaan joulukukkien ja lahjanarujen vaarallisuudesta kissoille ja suklaakonvehtien haitoista koirille. Muistutellaan, ettei torttupeltiä tai vastapaistettua kinkkua pidä jättää jäähtymään keittiön työtasolle. Varoitukset ovat toki paikallaan; tunsin aikoinaan eräänkin labradorinnoutajan, jolle joulunalusaika oli todellista juhlaa, kun se oppi nykäisemään näppärästi leivinpaperin kulmasta herkut kuonon ulottuville.

Joulukuu - ja yhtä lailla heinäkuu - voi kuitenkin kuormittaa perheen lemmikkejä tavoin, joita ei heti tule ajatelleeksi, vaikka niitä huolellisesti varjelisi vaarallisilta joulukoristeilta ja -herkuilta. Ihmisistä monelle loppuvuosi on rentoutumisen ja juhlan aikaa, ja oletus on, että myös perheen lemmikit nauttivat lokoisasta yhdessäolosta.

Eläimen näkökulmasta taas tilanne voi olla hyvinkin stressaava, kun rutiinit hajoavat ja ihmisetkin käyttäytyvät perin oudosti. Oma ihminen saattaa olla poissaoleva, tunteellinen, kireä, tauttoman touhukas tai uppoutuneena lahjakirjaan. Kun lemmikki on ehkä tavallisesti tottunut nukkumaan työpäivien ajan kodin hiljaisuudessa, on kaikki rauha nyt tiessään: pölynimuri pauhaa, musiikki raikaa, koti täyttyy kummallisista ja voimakkaistakin tuoksuista, vieraita tulee ja menee, lapset riehuvat, iltatoimet venyvät yömyöhään, ilotulitusraketit paukkuvat.

Siinä missä ihmisille vuosittain toistuvat juhlaperinteet saattavat edustaa tutun turvallista rutiinia, eläin ei tiedosta, että kyseessä on kausiluontoinen ilmiö, vaan se yrittää sopeutua senhetkiseen todellisuuteen uutena normaalina. Lomaa saatetaan myös viettää reissun päällä vieraissa paikoissa, joihin lemmikki pyrkii parhaansa mukaan asettumaan taloksi - sehän ei voi olla varma, että vielä palataan kotiin.

Koira, jonka kanssa harrastetaan paljon, voi olla levoton jo pelkästään siksi, että oma ihminen on paljon kotona. Se saattaa olla jatkuvassa valmiustilassa lähtemään treeneihin, lenkille, jonnekin - koska sitähän ihmisen kotona oleilu sille yleensä enteilee. Ihminen puolestaan ihmettelee, miksi koira seuraa koko ajan kintereillä eikä rauhoitu lepäämään. Koiran levottomuus saatetaan tulkita tekemisen puutteeksi, vaikka se olisi todellisuudessa ylivirittyneisyyttä, johon auttaisivat ylimääräiset lepopäivät ja lajityypilliset rauhoittavat puuhat, kuten haistelu ja pureskelu.

Toki loma ja juhlakausi eivät jatku ikuisesti, ja kun arki koittaa, perheen nelijalkaiset huokaisevat helpotuksesta päästessään vihdoin palaamaan tuttuun päiväjärjestykseen. Pienillä keinoilla voidaan kuitenkin helpottaa eläimen elämää jo loman aikana:

  • Varmista, että lemmikillä on rauhallinen lepopaikka, johon se voi vetäytyä aina kun se haluaa
  • Vältä koskettamasta tai kutsumasta nukkuvaa lemmikkiä
  • Huolehdi, että lenkkien, ruokailun ja levon kaltaiset rutiinit pysyvät mahdollisimman samanlaisina kuin arkena - teillä kaikilla
  • Jos eläimellä on kovin runsaasti innostavia virikkeitä tai talossa on vaikkapa lapsivieraita, järjestä eläimelle välillä myös virikkeetöntä aikaa
  • Pyydä, että myös mahdolliset vieraat jättävät lemmikkisi rauhaan eivätkä jatkuvasti huomioi sitä
  • Koeta välttää altistamasta lemmikkiä ylenpalttiselle kuusen, kukkien, leivonnaisten ja kynttilöiden tuoksutulvalle
  • Kun on rauhallinen hetki, huomioi lemmikkiäsi sen ehdoilla
  • Nauti välillä hiljaisuudesta tai laita soimaan rauhallista musiikkia ja himmennä valoja
  • Jos lemmikin on vaikea rauhoittua ihmisten touhujen keskellä, asettukaa myös itse hetkeksi aloillenne
  • Älä ota lemmikkiä mukaan kaikkiin ihmisten rientoihin: jos se on tottunut yksinoloon, jätä se mahdollisuuksien mukaan kotiin lepäämään
  • Vältä hämmentämästä lemmikkiäsi arvaamattomalla käytöksellä, epämukavilla pukineilla tai kiihdyttävillä leikeillä
  • Suojele lemmikkiäsi härnäämiseltä, päihtyneiltä ihmisiltä, väkijoukoilta ja ilotulitteilta.


Kuten ihmiselle, myös eläimelle ennakoitavuus tuo turvallisuudentunnetta. Ihmisen velvollisuus on olla lemmikille luotettava puolestapuhuja ja pitää kiinni ennakoitavista rutiineista. Lemmikkisi elää tässä hetkessä - tee siis tästä hetkestä sille paras mahdollinen.

Rentouttavia lomapäiviä sinulle ja lemmikillesi!

Aihetunnisteet: : hyvinvointi, rutiinit, stressi, väsymys