Osallistuva jumppaaja

Miksi on tärkeää antaa tilaa koiran oivalluksille?

Ihmisten oppimisesta on jo kauan tiedetty, että kuulluksi tuleminen, oivaltaminen ja myönteisten asioiden esiin nostaminen vahvistavat kyvykkyyden tunnetta ja sisäistä motivaatiota.

Ihan samat asiat pätevät myös koirien koulutukseen! Kun koiralle annetaan mahdollisuus tehdä valintoja ja saada palkkioita aktiivisesta yrittämisestä, sen oppiminen tehostuu, ongelmanratkaisukyky kehittyy ja itseluottamus kohenee.

Vuosia sitten, kun aloittelin jumppaamista vanhemman koirani Hatin kanssa, houkuttelin sen vain suorilta tasapainotyynylle seisomaan ja sitten fiksailin sen asentoa manuaalisesti esim. tarttumalla tassuun ja siirtämällä sen haluamaani kohtaan. Hatista tuli kyllä innokas, mutta hieman passiivisempi jumppaaja, joka usein edelleenkin kaipaa fyysistä tukea oikean asennon löytämisessä, etenkin uusilla alustoilla.

Nuoremman Tuitun kanssa taas on pikkupennusta alkaen rakenneltu rauhassa vakailla alustoilla ymmärrystä siitä, millainen on ryhdikäs ja symmetrinen asento ja miten siihen asetutaan. Manuaalisen korjailun sijaan olen pyrkinyt tekemään onnistumisen helpoksi alustojen sijoittelulla, pienillä ohjauseleillä sekä palkan suunnalla ja ajoituksella. Hyvästä asennosta olen palkannut aina runsaasti, "huonosta" taas pyytänyt koiran vain alas välineiltä, palkannut lattialle (vapautusnami) ja ottanut uuden yrityksen, jotta koira ei turhautuisi palkatta jäämisestä.

Harjoituksen myötä Tuitulle on muodostunut vahva muistijälki tasapainoisesta asennosta. Nykyään se osaa asetella tassunsa lähes automaattisesti ihanteellisille paikoille ja tarvittaessa korjata asentoaan itse sanallisella "korjaa"-vihjeellä. Tätä en oikeastaan edes tarkoituksella ole sille opettanut, joten oli iloinen yllätys, kun jossain vaiheessa se vain alkoi osoittaa tiedostavansa korjaamisen idean! Kun tämä taito on ohjelmoitu selkärankaan ja tukilihakset oppineet tehtävänsä ensin vakaalla tasaisella alustalla, niin koira kykenee hakemaan ja ylläpitämään asennon aktiivisesti ja itsevarmasti myös erikorkuisilla korokkeilla ja epävakailla välineillä. Ja tämä heijastuu suoraan myös siihen, miten koira kantaa itsensä arjessa!

Asentojen symmetrisyys ja hyvät linjaukset ovat olennainen edellytys lihastasapainon kehitykselle, optimaalisille liikeradoille ja lihasten oikea-aikaiselle aktivoitumiselle. Onhan hyvästä asennosta alkava harjoitus helpolla alustalla aina hyödyllisempi kuin huonommassa asennossa tehty harjoitus vaikeammalla alustalla.

Aihetunnisteet: : koulutus, linjaukset, perusteet, tekniikka, treenivinkit